søndag 28. august 2016

Tips til barnehagetilvenning

Forrige onsdag begynte Elias i barnehagen, nå har han feber så vi blir hjemme noen dager i neste uke. Er glad tilvenningen gikk så bra som den gjorde, for ellers hadde det kanskje vært ny runde med tilvenning. Jeg hadde jo hørt mye forskjellig, men et par ting var sikkert; det blir tårer, det blir tøft for både mor og barn, men kanskje mest for mor... Så jeg var forberedt på det verste.

Tenkte å skrive ned mine tanker rundt tilvenningen nå som det er ferskt:

DAG 1
Første dagen var både Adnan og jeg med. Vi møtte opp kl. 09, Elias ville absolutt ikke inn, så vi var ute sammen med Lisbeth (som følgte opp Elias i starten). Han glemte seg litt og leide henne allerede denne dagen, noe personalet synes var et positivt tegn. "Dette kommer til å gå så bra" sa de med jevne mellomrom, det var betryggende å høre. Jeg snakket mye med Lisbeth mens vi utforsket lekeområde, og Elias stoler fortere på folk som mammaen hans snakker med, så det var et bestemt grep fra min side. Vi vinket hadet og dro derifra like før 11 fordi han begynte å blir trøtt.

På kvelden snakket vi litt om hvor hyggelig det var å hilse på Lisbeth og at vi skal tilbake til barnehagen imorgen også. Jeg la veldig trykk på Lisbeth og barnehage, da dette var to sentrale ord jeg ville han skulle huske.

DAG 2
Ved frokostbordet sa jeg til han at vi skulle til barnehagen i dag, og at han skal spise nam nam (lunsj) der, sammen med Lisbeth, også skal ha få melk, også skal han gjøre "nini" (sove) i vogna. Jeg vet jo ikke om han forstod det, men jeg pleier alltid å fortelle han hva som skjer hver gang vi skal noe, om vi skal hjem til besteforeldre, eller om vi skal på butikken.

Igjen, ville han ikke inn, og vi lekte ute som onsdag. Lisbeth fortalte at jeg bør dra når jeg er klar så går de inn, skifter bleie og spiser lunsj sammen før de skal forsøke å legge han for å sove, men om han ikke vil sove, prøver vi igjen imorgen. HAH! tenkte jeg, de klarer aldri i livet å få han til å sovne uten meg. Klokken nærmet seg 11, og jeg følte meg ikke klar for å gå, selvom jeg så noen åpninger hvor han glemte meg og jeg kunne sagt hadet, men jeg klarte ikke. Jeg spurte om jeg kunne få bli litt lenger, og det var helt i orden.

Vi gikk inn og Lisbeth viste vasken til Elias, han fikk til og med prøve seg på skumsåpe for første gang, det var stas! Så skiftet hun bleia hans, også tok vi frem matboksen. Jeg hadde pakket druer og brødskive med nøkkelost som han liker. Vi satte han i stolen, og han begynte å spise druene. Da følte jeg at tidspunktet var riktig, husker ikke helt hva jeg sa, men jeg sa iallefall hadet Elias flere ganger, men han virket så oppslukt i druene, så jeg snudde meg og gikk ut. Han så at jeg vinket, og at jeg gikk mot grinden, men det gikk ikke opp for han før jeg var i garderoben. Jeg hørte kakarop: "Mama mama". men jeg var long gone helt ute ved garderoben. Brutalt! Og så hørte jeg ikke mer.

Jeg gikk ut til bilen og satt der i 45min før jeg ringte og spurte om alt var bra. Og til min store sjokk hadde han sovnet 10min etter at jeg dro. Han ville ikke ha mer mat, de varmet melk til han (som han skjøv bort) og sovnet i vogna med en gang, helt uten vugging.

Han sov i en hel time og jeg kom for å hente han koste han seg på fanget til Lisbeth, helt til han fikk øyet på meg...."mama mama" kom det fra han, og da eksploderte jeg.... (les: tårer).

DAG 3
Igjen ved frokostbordet fortalte jeg han at vi skal til barnehagen idag, og at Elias skal være sammen med Lisbeth, men mamma kommer tilbake etter "nini-time." Denne gangen var jeg mer komfortabel i å dra derifra i det jeg så en åpning hvor han "glemmer" meg. Det gikk veldig fort, kanskje 30 min senere var jeg på mine ærender, bytte støvler på Obs, og noen Crocs fra XXL. Så ringte dem etter to timer og sa at han virker lei seg. Han gråter ikke men står bare ved grinden og ser ut. Da fikk jeg vondt i mammahjerte og troooor jeg råkjørte litt, hehe. Det var såååå godt å klemme gutten min husker jeg, og gledet meg til helgen!

Så her er mine tips til barnehagestart:
- forbered barnet ved å snakke om det, selvom han/hun ikke forstår det med en gang, vil det det etterhvert. Som for eksempel når jeg sier til Elias, skal vi gå ut, da går han til gangen og henter skoene sine. Når man gang på gang sier at nå skal vi til barnehagen, da får han helt sikkert bilder i hodet, som han ikke får kommunisert ut med ord, men det er i underbevisstheten.
- når du forlater ungen, ikke vis at du er usikker eller at det er tungt, både positiv og negativ holdning smitter på over på ungen. Vær bestemt, fortell at du kommer tilbake senere, vink, kyss, snu deg og gå.
- Ring barnehagen når/hvis du ikke klarer å roe deg ned, du vil bli overrasket over hvor fort barn venner seg til de nye omsorgspersonene.
- Det tar som regel noen dager/uker før de venner seg til å sitte rundt et annet bord, med andre barn og voksne og spise ut i fra matboks. Så pakk gjerne matboksen(e) sammen så han han/hun ser at det er til han. Send med ting ungen din liker de første ukene så de får i seg noe hvertfall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar