tirsdag 21. oktober 2014

Fødselsforberedende kurs

Maskinen til høyre kalles "giraffen", og er en multistasjon.
Den brukes blant annet for å veie babyen og for å varme håndkleder. 

For snart to uker siden var vi på fødselsforberedende kurs på sykehuset. Vi har valgt å føde på Ahus, først og fremst fordi det er det nærmeste alternativet. Dette kurset er veldig populært og var helt fullt da jeg ringte for å melde oss på. (Jeg var da i uke 32, dvs 8 uker før termin). Jeg ble utrolig lei meg og spurte pent om å bli satt opp på venteliste, og det var det flere andre par som tydeligvis også hadde gjort. I samarbeid med Fet kommune ble det derfor satt opp ekstrakurs for oss på kveldstid.

Kurset ble holdt av en dyktig jordmor som het Heidi, hun har tidligere jobbet på Ahus og virket veldig erfaren, hun var tydelig og til tider morsom :)

Kort om fødestuene ved sykehuset
Ahus har to fødeavdelinger, også kjent som fødetun.
 • På Tun A, kommer de fødekvinnene som er friske og ønsker å føde mest mulig naturlig. Disse fødestuene er innredet som vanlige soverom/hotellrom. De har også egne (les: slitte og gammeldagse) badekar på badet. For smertelinding tilbys varme, lystgass og akupunktur. Dette tunet er det jordmor kalte for "jordmorstyrt".
 • Tun B har større rom og har mer moderne badekar enn tun A, og en stor multifunksjonell seng, med blant annet mulighet for benstøtte. På Tun B kommer de som ønsker epidural som smertelindring, og/eller de som ønsker å føde i vann. Her er det også mulighet for å få lystgass. I disse rommene kan man faktisk selv styre mengden på både lystgass og epidural, uten å tilkalle jordmor. Kursholder påstod at det er det eneste sykehuset i landet som har godt nok utstyr/anlegg for å tilby denne tjenesten for sine pasienter. De andre sykehusene har eldre anlegg, som gjør at lystgassen sprer seg i rommet slik at jordmødre, og spesielt gravide jordmødre ikke kan jobbe under slike forhold, da det øker sjansen for spontanabort.
Om jeg ikke husker helt feil er det 8 fødestuer på Tun A og 4 fødestuer på Tun B.

Når skal man ringe Føden? 
- Når man har hatt regelmessige rier i 1-2 timer, og ca 2-3 rier pr 10ende minutt
- Om fostervannet har gått og det er misfarget (gult, grønt eller brunt). Da skal fødselen settes i gang!
Man kan selvfølgelig også ringe om man er bekymret.

Ankomst til sykehuset:
Når man først ankommer sykehuset utføres en kontroll, slik man er vant til med jordmor/lege. Man tar en urinprøve og i tillegg sjekker man åpningen. Her er det viktig at man har med seg følgende:
- Helsekort for gravide
- Blodtypeseddel
- Andre blodprøvesvar

Om man ikke har med seg disse, blir man i verste tilfellet behandlet som syk. Spesielt om man kommer på kveldstid eller på en helgedag, hvor det ikke er mulig å innhente sykehuspapirer før dagtid/ukedager.

Sykehusbagen:
- Innesko til både mor og far (veldig viktig fordi såret etter morkaken regnes som et "åpent sår" og tar veldig fort til seg bakterier)
- Toalettveske
- Lette/løse klær
- Tynn lue og ullsokker til babyen
- Hentesett/klær til babyens hjemreise
- Musikkspiller
- Kamera
- Matpakke og snacks man er glad i
- Nattbind (ha gjerne noen liggende hjemme også for dagene etter sykehusbesøket)

Det finnes uttallige andre lister, men dette er tingene jordmor anbefalte å ha med.

FØDSELENS 5 FASER:
 1. Latens/modningsfasen (Åpning: 0 - 3/4 cm)
  Dette er den lengste fasen, og kan ta flere dager. Her kjenner man uregelmessige rier, mange sammenligner dette med menssmerter, og den kan starte på natta. I denne perioden er det veldig viktig å få i seg nok søvn og nok næring, fordi man ikke vet hvor lang denne fasen er, og om man plutselig må på sykehuset er det greit at man ikke er helt tappet for energi og næring. Om man har mye vondt, anbefaler jordmor å ta varm dusj eller bruke varmepute på de lokale områdene en har vondt. Fun fact: Om du har hørt folk si at fødselen min varte i fem døgn er det mest sannsynlig denne delen inkludert. På fagspråket regnes starten på fødselen i den aktive fasen.
 2. Den aktive fasen (Åpning: 4 - 10 cm)
  I denne fasen har man regelmessige og sterkere rier, de blir vondere og vondere, så vonde at man ikke klarer å prate. Det er i denne fasen man får "lov" å reise til sykehuset (se punktene over). Når man ankommer sykehuset og anbefaler jordmor at man prøver å være i bevegelse, slik at babyen kan posisjonere seg i riktig retning, og fordi det kan bli veldig vondt å bare ligge stille. Dette er nok den verste fasen, for man vet ikke hvor lenge den varer, og man kan derfor bli ganske utslitt og lei. Om jeg ikke husker helt feil er det i denne fasen man kan få epidural.
 3. Overgangsfasen (Åpning: 8 - 9 cm)
  I denne fasen vil man føle trykketrang, de fleste tror de må på do, (for å gjøre nummer to), men så er det bare babyen. Et tegn man kan se etter er at jordmor vil begynne å finne frem utstyr og varme opp håndkleder, er man observant skjønner man at nå er tiden snart inne for å begynne å presse :)
 4. Utdrivningsfasen (Åpning: 10 cm)
  I følge kursholder har fødende kvinner sagt at dette er den mest krevende/slitsomme delen, men ikke den mest ubehagelige. Fordi nå vet man at babyen er på vei, og det er sjelden man bruker mer enn en time på å få den ut. Her skal man presse når man får beskjed og gjerne bruke god tid, for å forhindre rifter (se punkter under).
 5. Etterbyrdsfasen
  Dette husker jeg ikke helt, for da er babyen ute og de nybakte foreldrene blir opptatt av den lille, mens jordmødrene fremdeles venter på morkaka og vask/rens av utstyr og seng.

Kan man forhindre rifter?
Noe de fleste fødekvinner gruer seg mest til er å revne. Jordmoren som holdt kurset var veldig stolt over at Ahus har ekstremt få tilfeller av rifter fordi de har en spesiell teknikk; Under fødselen legger jordmor varme håndkleder på mellomkjøttet, noe som gjør at huden holder seg varm, myk og elastisk, og med en gang hun ser hodet til babyen, tilkaller hun enda en jordmor, slik at en av dem kan ta imot babyen, mens hun andre fortsetter å varme mellomkjøttet. En ting den fødende må passe på er å bruke god tid når hodet skal presses ut... Jo raskere det går, dess mer fare er det for å få rifter. Det gjør vondt, men hvis huden får tid til å strekke seg langsomt kan man forhindre å få rifter. Hvis det mot formodning skulle revne allikevel, forsikret jordmor om at det blir gitt ordentlig lokalbedøvelse og stingene som sys merker man ikke i det hele tatt.

Smertelindring AHUS tilbyr: 
Ikke-kjemisk/naturlig smertelindring: 
- Varme; i form av varmt bad/dusj, varmepute eller varmeflaske
- Akupunktur
- Massasje
- Lystgass
- Steriltvannspapler

Kjemisk smertelindring:
- Morfin
- Epidural
- Pudendalblokade

Les mer om smertelindring her.

Greit å vite:
 • Det kan ta opp til 1 minutt før babyen puster/lager lyd
 • Hodet til babyen kan være avlangt, fordi babyens hodeskalle er mykt (vokser sammen ca etter 1-1,5år)
 • Jordmor tørker babyen hardt med myke, oppvarmede håndkleder for å stimulere/vekke sansene
 • Alle nyfødte får K-vitamin sprøyte for å redusere risikoen for livstruende blødninger. Foreldre blir ikke alltid informert om dette, men det er iallefall vanlig praksis på Ahus. Les mer her. 
 • Det er normalt at babyen kan gå ned i vekt i starten, inntill 10% av vekta si.
 • I magesekken til babyen er det plass til 5ml :)
 • Man blir sendt til barsel hvis fødekvinnen eller babyen er syke. Barnelege setter kriteriene for barnet, mens gynekolog setter kriteriene for kvinnen. Om babyens vekt er mellom 2500g-4500g regnes babyen som frisk og man blir sendt til barselhotellet.
 • Jordmor anbefaler ikke besøk hvis man er i barsel, det er et sykehus med syke pasienter som går rundt i gangene og derfor ikke smart å oppholde den nyfødte i gangen.

Til slutt noen oppmuntrende ord fra jordmor Heidi:
"Gled dere til å la kroppen vise hva den er god for"
"Man føler seg uovervinnelig" (etter en fødsel)
"Det er en grunn til at man vil ha flere barn"
Til far: "Det som blir sagt i en fødestue, tells ikke"
"En fødsel kan sammenlignes med å løpe maraton. Tenk som Marit Bjørgen, hva hadde hun gjort før et løp? Når riene kommer, pass på å få nok hvile, og nok næringsrik mat"

Vil minne om at dette innlegget er skrevet ut i fra egne stikkord og notater. Vi snakket også om fødestillinger, men da hadde jeg blitt så sliten at jeg ikke gadd å notere mer.... kurset varte jo i 4 timer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar